2019年1月7日 星期一

(世界新聞):Immigrant naar stad, Nederlander naar voorstad

移民都跑去都市,荷蘭本地人則往郊區去

De grote steden zijn in 2018 groter geworden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben meer inwoners gekregen. Dat komt vooral door immigratie vanuit het buitenland. Tegelijk vertrokken veel inwoners van de drie steden naar de voorsteden

在2018年荷蘭的大都市變得更大了。阿姆斯特丹、鹿特丹與海牙都增加了更多居民。特別是來自國外的移民。與此同時,則有許多原本三大城的居民搬到了郊區去。

來源:De Telegraaf, 2 JAN 2019, 原文網址


Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Amsterdam er netto bijna 10.000 inwoners bijgekregen. Rotterdam groeide met 5570 mensen en Den Haag met 6252 mensen.
根據中央統計局的資料阿姆斯特丹的居民淨增了幾乎達10000人,鹿特丹則成長了5570人、海牙成長了6252人。

Amsterdam verwelkomde 36.000 inwoners vanuit het buitenland, terwijl 21.000 Amsterdammers naar het buitenland emigreerden. Daar staat tegenover dat bijna 43.000 Amsterdammers de stad verruilden voor een andere Nederlandse gemeente, terwijl er vanuit de rest van Nederland maar 32.000 mensen naar Amsterdam verhuisden.
阿姆斯特丹張開懷抱接收了來自國外的36000人,同時有21000阿姆斯特丹人移居海外。另外,有接近43000阿姆斯特丹人移居荷蘭國內其他縣市,反之則只有32000人由其他縣市搬進阿姆斯特丹。
Ook Rotterdam en Den Haag groeiden door immigratie en geboorte en verloren inwoners door verhuizingen, aldus het CBS.
根據中央統計局的資料,鹿特丹與海牙也是類似情形,人口的增長都是透過移民與出生,而減少之處都是移居國內其他縣市。
Utrecht is een uitzondering. Het is de enige grote stad die weinig buitenlanders trekt. Bovendien verhuizen er meer mensen vanuit andere Nederlandse plaatsen naar Utrecht dan er vertrekken uit de Domstad.
烏特勒支是個例外,他是唯一對外國移民吸引力較低的大城。更有甚者,他吸引荷蘭其他縣市的居民前來居住的數目也較搬出該市的人來的多。

Randstad en Brabant 

蘭斯台德與布拉班特


Door de verhuizing groeiden ook gemeenten als Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Diemen, Ouder-Amstel, Vianen en Rijswijk. Al bij al groeide de bevolking vooral in de Randstad en Noord-Brabant. Almere groeide ook sterk. Steenbergen (Noord-Brabant) en Westerwolde (Groningen) kregen er ook veel inwoners bij, maar daar kwam dat door de komst van een asielzoekerscentrum.
透過這樣的人口流動,許多中型市鎮如海姆斯泰德與斯帕恩伍德、迪門、老阿姆斯特爾、菲亞嫩與雷斯威克也有所成長。總體而言,居民的增加主要集中在蘭斯台德與北布拉班特地區。阿爾梅勒的成長也很強勁。斯汀博根(北布拉班特)與韋斯特沃德(格魯寧根)同樣也接收了很多居民,但這卻是因為難民收容中心的出現所導致的。
In 74 gemeenten daalde het aantal inwoners. Die liggen in krimpregio’s als Groningen, Friesland en Limburg en in de Achterhoek, Zeeland en de Kop van Noord-Holland. Dat komt door vergrijzing daar: er wonen veel ouderen en er worden weinig baby’s geboren.
有74個市鎮的居民數量是減少的。這出現在格魯寧根、菲仕蘭、林堡、阿赫特虎克、澤蘭與北荷蘭省北部地區這類正在萎縮的市鎮,主因是人口高齡化:這裡的居民是老人居多、而新生兒則極少。
De Bevolkingsteller van het CBS schat dat Nederland bijna 17,3 miljoen inwoners telt. Dat is ongeveer 100.000 meer dan aan het begin van 2018.
中央統計局的人口統計數字顯示荷蘭目前有約一千七百三十萬人。這跟去年比較起來大約多了十萬人。

註釋:
gemeente: 在荷語區,大城市稱為stad, 小鄉鎮、村莊稱為dorp或plaats,中型的縣市則稱為gemeente
Randstad: 蘭斯台德,荷蘭的大都市群聚區,包含阿姆斯特丹、鹿特丹、海牙與烏特勒支,大概可想像為台灣的北北基桃區。
Brabant: 布拉班特,荷蘭的南部省份,最大城為艾因霍恩。
al bij al: 總而言之
asielzoekerscentrum: 難民收容中心

沒有留言:

張貼留言